Η ιστορικη συγκυρια του δημοψηφισματος

Κυρίες και κύριοι,
Μετά την ιστορικής σημασίας και συγκυρίας δημοσίευση της Έκθεσης του Νομισματικού Ταμείου για τη Μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την απαίτηση ριζικής ελάφρυνσής του, ανοίγει ένα μοναδικό πολιτικό παράθυρο αναστροφής της καταστροφικής πορείας αυτού του τόπου.

  • Τώρα υπάρχει ευνοϊκός εξωτερικός παράγοντας που πιέζει προς συνολική επίλυση,
  • Tώρα υπάρχει μία ελληνική κυβέρνηση που ανεξαρτήτως συμπάθειας ή μη θέτει δημοσίως και κόντρα στην ευρωπαϊκή αναβολή το θέμα του χρέους,
  • Tώρα η μεταπολίτευση της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορείται ως υπαίτια ακόμη και από τους πιο επικριτικούς εταίρους.

Gabriel

 

Όσο και αν είναι κατανοητός ο φόβος και οι αμφιβολίες που γεννούν το Ναι, αυτή η επιλογή:

  • αποδέχεται τον αδιέξοδο μνημονιακό σχεδιασμό, με νέα επώδυνη λιτότητα,
  • επικροτεί την κοντόφθαλμη αναβολή οποιασδήποτε συζήτησης αναδιάρθρωσης του χρέους.
  • επαναφέρει στο προσκήνιο το σαθρό μεταπολιτευτικό πολιτικό προσωπικό ως ρυθμιστή των πραγμάτων.

 

Δεν έχουμε το περιθώριο να περιμένουμε για άλλες καλύτερες συνθήκες. Οι ευκαιρίες παρουσιάζονται συνήθως μόνο μιά φορά και αυτή η φορά είναι εδώ με το Όχι.
Σε αυτή την ιστορική στιγμή μπορούμε να διαπραγματευτούμε το χρέος σε θεσμικό επίπεδο (και όχι απομονωμένοι μονομερώς σε 5 χρόνια).
Σε αυτή την ιστορική ευκαιρία μπορούμε να αποτινάξουμε τα δεσμά του παλιού δικοματισμού και της ολιγαρχίας που τον ελέγχει.

Κυρίες και κύριοι, μόνον πέρα από τα όρια της ασφάλειας μπορεί να γεννηθεί το καινούργιο. Ας τολμήσουμε, ας επιμείνουμε, ας δηλώσουμε την αντίθεσή μας στον ατελέσφορο συμβιβασμό για να αφήσουμε πίσω μας όχι μόνο τα 5 χρόνια του Μνημονίου αλλά τα 40 χρόνια Μεταπολίτευσης.