Tags

Related Posts

Share This

Μια βολτα στην αρενα

Στις 20 Φεβρουαρίου μετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα για παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης για 4 μήνες το οποίο και έγινε δεκτό.

Η απόφαση αυτή κρίνεται ως μία σημαντική υποχώρηση στη σκληρή γραμμή που αρχικά εκφράσθηκε ρητορικά από την Αθήνα. Το βασικότερο αρνητικό Δεν είναι η υπαναχώρηση στο προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσ/νίκης. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να επανέλθει σε μεταγενέστερο χρόνο υπό καλύτερες προϋποθέσεις. Το βασικό αρνητικό είναι ότι η αίτηση αυτή αποτελεί αποδοχή της δανειακής σύμβασης από τη νέα κυβέρνηση.
Δεν μπορείς να καταγγείλεις κάτι που με αίτησή σου αποδέχεσαι σε επέκταση.

Η υπαναχώρηση αυτή δεν έγινε χωρίς οφέλη. Τα νέα μέτρα Χαρδούβελη έχουν αποσυρθεί και εμφανίζεται για πρώτη φορά η ευελιξία η κυβέρνηση να προτείνει πρώτη μέτρα αντί να εκτελεί έξωθεν εντολές. Τα αυστηρά και υψηλά πλεονάσματα έχουν αποφευχθεί.
Το βασικότερο όμως όφελος είναι ο έξτρα χρόνος και το timing στην πολιτική είναι το παν.

Η νέα κυβέρνηση βαδίζει σε ναρκοθετημένο τοπίο. Η 6μηνη παράταση του προγράμματος είχε απορριφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σκοπίμως.

Δεν έχει εδραιώσει την εξουσία της στο τραπεζικό σύστημα όπου δεν έχει ακόμη έλεγχο των διοικήσεων ούτε των κρατικοποιημένων τραπεζών ούτε της Τραπέζης της Ελλάδος που διοικείται από τον αντιπολιτευόμενο Στουρνάρα.

Δεν είχε και μόλις απέκτησε πλήρη πρόσβαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον ΟΔΔΗΧ και την ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν έχει τιθασεύσει τα διαπλεκόμενα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια που χειραγωγούν το εσωτερικό κλίμα σύμφωνα με ίδια συμφέροντα.

Δεν έχει εκδημοκρατήσει την εκτελεστική και δικαστική εξουσία ούτε βεβαίως και την αστυνομία.

Δεν έχει ψηφιστεί για έξοδο από το Ευρώ με την οποία η πλειοψηφία διαφωνεί, άρα και δεν έχει στέρεα λαϊκή υποστήριξη στην παρούσα φάση για τέτοια ριζοσπαστική (αν και όχι μεσοπρόθεσμα αδικαιολόγητη) κίνηση.

Κοινώς δεν έχει τις ελάχιστες αναγκαίες συνθήκες για να υλοποιήσει απειλές.

Πέραν αυτού και εντελώς πραγματιστικά και κυνικά αν προσπεράσει η κυβέρνηση τον σκόπελο των ομολόγων που λήγουν μέχρι τον Αύγουστο, τα έτη 2016 με 2020 έχουν ελαφρύ φορτίο αποπληρωμών τοκοχρεολυσίων, επιτρέποντας σε μία κυβέρνηση να διατηρηθεί στην εξουσία και να θέσει η ίδια νέους όρους στο κράτος και την κοινωνία.

Τοκοχρεολύσια

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι επικείμενες εκλογές σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία εντός του 2015 μπορούν να αλλάξουν συσχετισμούς στην Ευρωζώνη, επιτρέποντας την ελάφρυνση χρέους που είχε υποσχεθεί το Eurogroup του 2012 με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα.

Σε αντίθετη περίπτωση μία στάση πληρωμών θα μετέτρεπε τη μηδενική επί του παρόντος συμμετοχή των ευρωπαίων φορολογούμενων (καθότι η βοήθεια έχει παρασχεθεί μόνο μέσω επικερδών δανείων) σε πραγματικό πλήγμα όπου κάθε ευρωπαίος πολίτης που η χώρα του βάσει ΑΕΠ συνεισέφερε στη δανειοδότηση της Ελλάδος θα επιβαρυνόταν κατά μέσο όρο με 600 Ευρώ.
Η απομόνωση της χώρας θα ήταν δεδομένη και ο έλληνας υπουργός εξωτερικών ο άνθρωπος με τη χειρότερη θέση στην υφήλιο.